Tarlatan nedir ?
Tarlatan gelinlikleri kabartmakta kullanılan üzerine şerit dikilmiş biyelerin içinden çelik balen geçen gelinliğin aslında en önemli parçasıdır. Nasıl ki pantolon güzel bir ütü yemedikçe kendine gelmezse gelinlikte aynı şekilde modeline uygun tarlatan giydirilmezse o gelinlikten o hayalini kurduğunuz zerafet ve estetiği alamazsınız. Tarlatan seçimi bu bakıma çok önemlidir.
Elinizde bir abiyeniz, gelinliğinz var veya kendinize bir abiye, gelinlik diktirdiniz fakat içine tarlatan seçmeniz lazım. Burada dikkat edilecek hususlar şunlardır.
1) Elbisenizin etek genişliği. Tarlatan, özellikle abiyelerde etek açılımı hesaplanarak alınmalıdır. Müşterilerimize en çok danışmanlık yaptığımız konuların en başında gelir. Çok kabarık durmasını istiyorum diyerek alınan büyük tarlatanlar eteğinizin kesimi o modele uygun değilse içinde potluk yapabilir ve hatt bazen elbisenizin eteğine girmeyebilir. Bu tıpkı 38 beden birinin 32 beden elbise denemesi gibidir. Abiye tarzı elbiselerde etek genişlikleri maksimum 2.80 cm gelmektedir. Bu etekler için biz 1 telli, 2 telli, 3 telli ve 3 telli astarlı tarlatan modellerini öneriyoruz.
Peki bu 4 modelden hangisini almalısınız ?
Sadece etek ucunda bir kabarıklık olmasını istiyorsanız 1 telli tarlatan sizin için en uygunudur.
2 telli olan tarlatan diz kapağının hemen altından kabarıklık verir. Eğer abiyeniz diz kapağının altından biraz açılımlı geliyorsa bu modeli tercih edebilirsiniz ama elbisenin tam balık olması durumunda bel ve basenden oturması gereken kısımda potluk yapabilir. Elbiseniz tam balık kesimse tercihinizi 2 li tarlatan yerine beli elastik korseli balık tarlatandan yana kullanmanız gerekmektedir.
2) Elbiseninz eteğinin astar durumu.
Başımıza en çok gelen diğer olaylardan biri elbiselerin etekleri ince kumaştan yapıldığı zaman veya astar kullanılmadığı zaman tarlatan altında iz yapmaktadır. Bu sorun için eğer elbisenizin kumaşı zayıfsa veya astar yoksa mutlaka ve mutlaka üzeri astarlı veya farbalı tarlatanlar tercihiniz olmalı ki tel izleri elbisenizde belli olmasın.
3) Elbisenizin eteğinin ağırlığı.
Bazı elbiselerin etekleri çok ağır olur. Kat kat tül veya bol taş işlemeli danteller kullanılmıştır üzerinde. Bu şekilde tasarım etekler bazı yerlerden potluklar oluşturablir, çökmeler yapabilir. Bu durumlar için ara tarlatanlar kullanılmalı. Yani genişliği aynı ama tel sayısı olarak daha fazla olan tarlatanlar.Mesela 5 li prenses etek tarlatanlar ile 6 telli tarlatanın genişlikleri aynıdır. 6 telli olan tarlatan ağır eteklerde potluk oluşmasını engeller. Aynı durum 8 telli 9 telli olanlarda da vardır. Gelinliğin eteğinin genişliğine bakılmaksızın ağır bir eteğiniz varsa bu eteği altta destekleyecek güçlü ve sağlam bir tarlatanı olmalıdır.
Yani kısacası tarlatan buz dağının görünmeyen o büyük kısmıdır. O muhteşem yapıyı görkemli hale getiren de öldüren de tarlatanıdır.
Bunların yanında bir de özel tarlatanlar vardır. Bunların en başında kaburga tarlatan gelir. Kaburga tarlatan normal bir tarlatanın üzerine monte edilen özel bir kumaşa dikilmiş dilimlerin bir araya gelmesiyle oluşur. 8 dilimli, 9 dilimli,10 dilimli ve hatta isteğe göre 18 dilimliye kadar kaburga tarlatan kullanılmaktadır. Burada önemli olan gelinliğin kaburga tarlatan için dikilmiş olmasıdır.
10 telli belden patlak barby etek tarlatan. bu tarlatanlarda özel kesim etekler içindir. En kabarık tarlatan modeli budur. Bel hizasından yanlara doğru açılır ve aşağı doğru kademeli olarak genişleyerek iner
Tarlatanla ilgili her konuda bilgi almak için arayabilirsiniz sosyal medya hesaplarımızdan bize yazabilirsiniz. Sektörümüzde 18 yıla dayanan tecrübelerimizle siz değerli müüşterilerimizin hizmetindeyiz.